National er IDAG 100 år, gratulerer med dagen!

Vår kjære klubb er idag 100 år og det er på sin plass med noen gratulasjonsord og en liten hilsen til våre trofaste medlemmer! Vi er idag en viktig samfunnsfunksjon og en stor del av hverdagen for omtrent 600 medlemmer på Hallset. Men det startet ikke her, for 100 år siden var det ingen bebyggelse her så klubben startet på en annen helt annen kant av byen, nærmere bestemt på Lilleby. Det var torsdag 21. mai 15 gutter hadde sammenkalt til møte i fabrikkbygningen som tilhørte Leangenkompaniet, og der og da dannet de idrettsklubben ”Fart”. Allerede ti dager senere ble klubben omdøpt til ”National” og drøyt 40 år senere etablerte National seg på Hallset samtidlig som de første blokkene kom opp og Hallset Skole ble bygd. På den tiden ble Hallset kalt «Grautbyen» fordi folk hadde dårlig råd og spiste for det meste grøt til middag. Det har med andre ord skjedd litt siden da til vi i 2020 sitter med en flott kunstgressbane med yrende liv og andre lokaliteter.

National er først og fremst en breddeklubb med verdier som gjør oss til en viktig samfunnsfunksjon i nærmiljøet med mål om å aktivisere så mange som mulig. Dette arbeidet har også fostret noen stjerner innen fotball og håndball, men vi har også drevet med ski og friidrett og det kanskje ikke så mange vet er at National faktisk spilte i toppserien i fotball etter krigen! Dette, og mye annet spennende stoff kan dere lese i en flott jubileumsbok som er i innspurten og blir lansert i høst!

Vi er inne i spesielle tider og må dessverre beklage at koronapandemien som så mye annet også har påvirket våre planer til jubileumsmarkeringer. Med våre drakter og navn, hadde vi håpet på å gå først i borgertoget 17. mai og vi hadde lagt opp til et jubileumsarrangent for barn og voksne sammen med 50 årsjubilanten Hallset Skole nå i mai. Muligheten for å gå først i 17. mai toget har nok gått fra oss, men vi prøver igjen med jubileumsarrangementet i september. Vi kjører også den tradisjonelle Nationaldagen den 12. september og smeller til med jubileumsmiddag/jubileumsfest med invitasjon for alle medlemmer eller andre med stort «Nationalhjerte» den 19. september hvis det er innenfor smittevernsreglene på dette tidspunktet!

Før den tid håper vi på at breddeidretten starter opp igjen i juni slik at vi igjen får se og høre ivrige gutter og jenter på banen vår!

Jubileumshilsen fra styret i National

ved leder Roar